오늘은 팥죽에 대한 효능과 부작용에 대하여 정리를 해보도록 하겠습니다. 맛있는 팥죽을 싫어 하는 사람은 거의 없을 것 입니다.
붉은색 콩인 팥은 100g 당 300Kcal가 넘기에 너무 많이 먹으면 당연히 살이 찔 수 있어 주의가 요구되는 식품이긴 합니다.
그래도 마트에 판매하는 다양한 과자 1개 보다 칼로리가 낮으며, 들어간 첨가물도 없어 건강을 해칠 염려는 하지 않아도 됩니다.
그리고 다이어트 식품으로 인기가 많아 팥 물을 즐겨 먹는 사람도 많습니다. 비타민B1 성분이 풍부하여 소화 흡수율을 높일 뿐 아니라 지방 분해를 통한 에너지 전환을 통해 체중 감량에 도움을 줍니다.
팥 성분
100g 기준으로 식이섬유 16.68g, 아연 4.99mg, 인 424.00mg, 철분 5.20mg, 칼륨 1,520mg, 칼슘 128mg, 비타민C 422.90mg, 단백질 21.10g, 니아신 2.30g, 비타민E 1.00mg 을 함유하고 있습니다.
단백질 함량이 상당히 높음을 알 수 있으며, 칼슘은 우유보다도 풍부합니다. 그리고 비타민C 성분이 월등히 높아 건강에 좋을 수 밖에 없습니다.
팥죽 효능
팥죽은 그 음식의 특성상 소화가 잘되고, 영양이 풍부하여 병중, 병후 체력을 보강하는데 도움을 줄 수 있으며, 맛이 매우 뛰어납니다.
1. 피로회복
비타민B군이 풍부한 팥은 B1 티아민질산염 성분을 탄수화물로 대사하여 에너지를 만들어 피로 개선에 도움을 줄 수 있습니다. 그 이유는 비타민B1 부족시 젖산이 풀리지 않아 피로감을 더욱 크게 느낄 수 있습니다.
2. 혈당개선
이뇨 작용을 돕는 사포닌 성분이 풍부합니다. 그래서 혈당이 갑자기 확 오르는 것을 막아주죠. 보통 뭔가를 먹으면 탄수화물이 포도당으로 전환되면서 혈액의 당분이 높아지는 결과를 가져옵니다. 이렇게 혈당이 갑자기 높아지면 췌장에서 더 많은 양의 인슐린이 분비됩니다.
과량 분비된 인슐린으로 혈당이 떨어지면 끝이 아닙니다. 다시 엄청난 공복감을 느껴 뭔가를 입에 넣어야 해결 됩니다.
이런 악순환을 막기 위해선 혈당 조절제를 복용하기도 하지만, 혈당을 급격히 올리는 식품의 섭취를 최대한 자제하고 GI지수가 낮은 팥죽이 도움 됩니다. 특히 인슐린 분비의 조절과 콜레스테롤 수치를 낮추는데 매우 유용한 식품입니다.
3. 건강한 혈관
칼륨 함유량이 바나나의 4배 이상입니다. 나트륨 배출과 노폐물을 배출하는데 매우 뛰어난 성분으로 혈압의 조절과 건강한 혈관을 유지할 수 있도록 도와 줍니다.
4. 항산화 작용
붉은색 콩인 적두는 안토시아닌 성분이 풍부합니다. 항산화 성분으로 체내 활성산소를 제거하여 염증과 암세포를 제거하는데 일조합니다. 특히 불필요한 세포의 파괴를 막아 노화를 막아 줍니다.
5. 결론
정리해 보면 인삼에 들어 있는 사포닌 성분이 함유되어 혈액의 흐름을 원활하게 하고 면역력을 개선해 주는데 좋다고 볼 수 있습니다.
거기다 풍부한 단백질을 함유하고 지방이 거의 없으며 gi지수가 낮아 당뇨 환자가 섭취하기에도 부담이 없는 식품입니다.
부작용
가장 중요한 것은 무조건 삶아서 먹어야 합니다. 삶지 않을 경우 생팥은 렉틴이란 아주 독한 물질을 함유하고 있습니다.
렉틴은 메스꺼움과 복통의 유발과 소화불량, 설사 등의 원인으로 나타날 수 있습니다.
그리고 위에서 언급한 대로 칼륨 성분이 매우 다량 함유되어 있기에 이뇨 작용이 뛰어난 반면 신장질환자가 너무 많이 섭취할 경우 위험할 수 있습니다.
특히 임산부가 너무 많이 섭취하면 자궁의 수축으로 조산 될 가능성도 있으니 절대 과량 섭취를 하지 않아야 할 것 입니다.
이 정도면 팥죽의 효능과 부작용에 대한 정보는 충분하다고 보입니다. 방문해 주셔서 감사합니다.
번역
Today, we will summarize the efficacy and side effects of red bean porridge. Few people will hate delicious red bean porridge.
Red beans, which are red beans, are over 300Kcal per 100g, so if you eat too much, you can naturally gain weight, so you need to be careful.
Still, it is lower in calories than one of the various snacks sold at the mart, and there are no additives in it, so you don't have to worry about harming your health.
And many people enjoy eating red bean water because it is popular as a diet food. It is rich in vitamin B1 ingredients, which not only increases digestion and absorption, but also helps lose weight through energy conversion through fat decomposition.
Red bean ingredients
Based on 100g, it contains 16.68g of dietary fiber, 4.99mg of zinc, 424.00mg of phosphorus, 5.20mg of iron, 1,520mg of potassium, 128mg of calcium, 422.90mg of vitamin C, 21.10g of protein, 2.30g of niacin, and 1.00mg of vitamin E.
It can be seen that the protein content is quite high, and calcium is richer than milk. And vitamin C is much higher, so it is inevitably good for your health.
Effects of red bean porridge.
Due to the nature of the food, red bean porridge is digestible and nutritious, so it can help strengthen your physical strength during and after illness, and it tastes very good.
1. Recovery from fatigue
Red beans rich in vitamin B group can help improve fatigue by creating energy by metabolizing B1 thiamine nitrate into carbohydrates. The reason is that when vitamin B1 is lacking, lactic acid is not released, so you can feel more tired.
2. Improvement of blood sugar
It is rich in saponin, which helps diuretic action. So it prevents blood sugar from suddenly rising. Usually, eating something converts carbohydrates into glucose, resulting in higher sugar levels in the blood. This sudden increase in blood sugar produces more insulin from the pancreas.
If blood sugar drops due to excessive insulin, it is not the end. I feel so hungry again that I have to put something in my mouth to solve it.
In order to prevent this vicious cycle, blood sugar control agents are sometimes taken, but red bean porridge with a low GI index is helpful to refrain from eating foods that rapidly raise blood sugar as much as possible. It is especially useful for controlling insulin secretion and lowering cholesterol levels.
3. Healthy Blood Vessels
It contains more than four times as much potassium as bananas. It is a very good ingredient in discharging sodium and waste, which helps control blood pressure and maintain healthy blood vessels.
4. Antioxidant effect
Red bean red beans are rich in anthocyanin. It helps remove inflammation and cancer cells by removing active oxygen from the body with antioxidants. In particular, it prevents aging by preventing unnecessary cell destruction.
5. Conclusion
In summary, ginseng contains saponin, which is good for facilitating blood flow and improving immunity.
In addition, it contains abundant protein, has little fat, and has a low Gi index, so it is not burdensome for diabetics to eat.
Side effects
The most important thing is to boil it and eat it. If not boiled, raw red beans contain a very strong substance called lectin.
Lectin can cause nausea, abdominal pain, indigestion, and diarrhea.
And as mentioned above, it contains a very large amount of potassium, so it has excellent diuretic effect, while it can be dangerous for kidney disease patients to consume too much.
In particular, if a pregnant woman eats too much, there is a possibility of premature birth due to contraction of the uterus, so you should never eat too much.
This seems to be enough information on the efficacy and side effects of red bean porridge. Thank you for coming.
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